Del 3: Vilka psykiskt aspekter påverkas av EDS?

Jag har tidigare skrivit om vad EDS är, hur det påverkar kroppen rent fysiologiskt och tänkte nu gå in på den psykologiska del. Trots att EDS är fysiskt så ska man inte glömma bort att det kommer påverka en som individ på ett djupare plan. Detta är något jag tycker är otroligt viktigt att våga prata om eftersom det inte bara gäller vid EDS utan även är applicerbart på andra kroniska tillstånd eller skador. Min förhoppning är att det en dag ska vara lika lätt att prata om sin problematik oavsett om den är psykisk eller fysisk, så jag föregår med gott exempel och listar här några områden.

Osäkerhet: Det finns allt som oftast en osäkerhet i vad man skall klara av och hur man ska välja att agera, ibland kan det upplevas som en press att man måste göra allt som är tänkt även om kroppen skriker. Detta gör ofta att man överanstränger sig och det kostar en hel del, eftersom smärtan ökar och i värsta fall även skador. Under ”bra dagar” kan det känns de som att man måste hinna med så mycket som möjligt för att man inte vet hur det kommer se ut följande dagar, och under dåliga dagar tenderar det att gnaga i huvudet med alla ”jag borde…” eller ”jag måste…”. Det finns således även den motsatta problematiken där man inte vågar göra saker och utvecklar en rörelserädsla.

Dåligt samvete: Det händer att man måste tacka nej till saker för att man helt enkelt inte orkar, eller att man måste planera om sådant man redan bestämt. Det kan vara allt ifrån släktmiddagar till biobesök, fika med en vän eller vad som. Detta kan leda till dåligt samvete jämtemot dem man upplever att man sviker. Dessutom kan det kännas som om man är en börda för sin omgivning, speciellt i perioder som är extra tunga och då skadorna är många. Att behöva hjälp med enkla vardagssaker kan skapa tankar som att man tar för mycket plats, begär för mycket eller helt enkelt inte känner sig tillräckligt självständig.

Kompromiss mellan vilja och behov: Det är inte alltid så lätt att avgöra vad man vill och vad man behöver, allt för ofta händer det att man vill mer än man klarar av vilket gör att man ständigt måste kompromissa med sig själv, eller chansa att kroppen kanske kommer hålla. Man kan uppleva att det ständigt måste det finns en planering för hur vardagen ska se ut. Vardagspusslet tas till en helt ny nivå, speciellt innan man lärt sig hur man ska förhålla sig till olika situationer.

Ilska och frustration: Det händer att man blir arg, irriterad, och ledsen för att man måste ta hänsyn till så mycket saker man inte vill ta hänsyn till. Känslan av att vara begränsad och tvingas hålla tillbaka kan stundtals äta upp en. Att inte känna sig tillräckligt självständig kan mata en växande frustration. Även långvarig smärta kan leda till att man blir irriterad och frustrerad.

Ångest och oro: Det är lätt hänt att allt känns hopplöst i perioder. Det kan kännas som att det aldrig kommer bli lättare, hur man än vänder och vrider på sig själv för att hitta lösningar. Det är ständigt en kamp kopplat till sjukvården, mot smärtan och sin egen vilja. Även oror för ekonomi och bemötande, speciellt om man är sjukskriven och behöver handskas med försäkringskassan. Resultat från undersökningar och en oro för framtiden är också vanligt förekommande.

Utmattning: Smärta äter energi, om man dessutom är orolig eller har ångest, sover dåligt och har dåligt samvete för att sambon får ta ett större lass hemma så är de inte konstigt att man känner sig utmattad. När man har en kronisk sjukdom eller mycket smärta så ökar risken för att drabbas av utmattningsdepression. Men att också känna sig utmattad, att ständig vara trött i huvudet och inte kunna tänka helt klart. Många med EDS vitnar om en hjärntrötthet där minnet sviker eller där man inte riktigt hittar rätt ord.

Konstant krig mot kroppen: Vissa upplever en ständig otrygghet i förhållande till kroppen vilket skapar en distans. kroppen är inte längre något som tillhör en själv utan blir ett objekt man tvingas leva i och anpassa sig efter. Alla hanterar detta olika men för mig låg det till grund för den ätstörning jag utvecklade till följd av att min kropp håller. (Ni kan läsa mer om det här)

Listan kan uppenbarligen göras lång. Även om detta är relativt generellt så brukar det kunna förekomma i någon form och någon utsträckning under olika perioder. Man behöver givetvis inte ha alla problem och man kan givetvis kämpa med annat också. Oavsett så vill jag uppmuntra till att prata om dessa delar, då dem också är en del av problematiken.

EDS/Ehlers-Danlos Syndrom., Information. | hälsa, ohälsa | |
Upp